Cook book – Τι γεύση έχουν τα Χριστούγεννα;

Cook book – Τι γεύση έχουν τα Χριστούγεννα;

Επιτέλους Χριστούγεννα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Ποια είναι η γεύση των γιορτών; Στην πατρίδα της BoConcept τη Δανία, είναι η έννοια του Hygge με æbleskiver, vaniljekranse και ζεστό, αρωματικό κρασί. Όμως στις διάφορες χώρες ανα τον κόσμο όπου η BoConcept ταξιδεύει, η γεύση των γιορτών είναι εντελώς διαφορετική.
Ο Ryan Stevens, Store Manager της εταιρείας στο Σίδνεϊ και η Kalina Todorova, Visual Merchandising Manager στη Νέα Υόρκη, μοιράζονται μαζί μας τη γεύση των δικών τους γιορτών.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συνταγές από τη Δανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Κάντε κλικ στη συνταγή και ανακαλύψτε όχι μόνο τα υλικά, αλλά και τις παραδόσεις και το lifestyle που σχετίζονται με αυτές τις γεύσεις.

VANILJEKRANSE

Είναι πολύ απλά, όπως άλλωστε είναι τα καλύτερα πράγματα. Vaniljekranse, ένα φλιτζάνι gløgg (Δανέζικο ζεστό αρωματικό κρασί) και η παρέα φίλων και συγγενών αποτελούν το αυθεντικό Danish Hygge. Απολαύστε τη γεύση των Χριστουγέννων όπως στην πατρίδα μας, τη Δανία, με αυτά τα υπέροχα cookies βουτύρου.

ΥΛΙΚΑ
300 γρ. ζάχαρη
300 γρ. βούτυρο
400 γρ. αλεύρι
2 αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής
Μια πρέζα αλάτι
Σπόροι από 1 λοβό βανίλιας

Θερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Ανακατέψτε τους σπόρους βανίλιας με τη ζάχαρη και μετά με το βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και τα αυγά και ζυμώστε καλά αλλά όχι για πολύ. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα κορνέ με μύτη σχήματος αστεριού και φτιάξτε μικρούς κύκλους πάνω σε ένα ταψί το οποίο έχετε επενδύσει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε για 12 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

ÆBLESKIVER

Μια παραδοσιακή Δανέζικη χριστουγεννιάτικη λιχουδιά είναι τα æbleskiver, που σημαίνει ‘φέτες μήλου’, αν και η σύγχρονη συνταγή δεν περιέχει μήλο. Αυτές οι νοστιμότατες μπαλίτσες pancake είναι εύκολες στη δημιουργία και σερβίρονται με σπιτική μαρμελάδα, λίγη άχνη ζάχαρη από πάνω και ένα φλιτζάνι gløgg, δηλαδή Δανέζικο ζεστό, αρωματικό κρασί.

ΥΛΙΚΑ
500 ml αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
450 ml βουτυρόγαλα
3 κ.σ. φυτικό λάδι
1/2 λοβό βανίλιας – τους σπόρους του
1 λεμόνι, το ξύσμα
Βούτυρο για το τηγάνι

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ: αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, βανίλια, κάρδαμο, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και ξύσμα λεμονιού. Ξεχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Ανακατέψτε τους κρόκους μαζί με το βουτυρόγαλα και το λάδι, και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στα ξηρά υλικά και ανακατέψτε. Χτυπήστε τα ασπράδια. Ανακατέψτε το μείγμα από τα ασπράδια μέσα στη ζύμη ξεκινώντας με 2 κουταλιές της σούπας ασπράδια και στη συνέχεια ρίχνοντας και ανακατεύοντας απαλά τα υπόλοιπα ασπράδια. Ζεστάνετε το ειδικό τηγάνι για Æbleskive, το οποίο διαθέτει στρογγυλά ανοίγματα, ή αν δεν έχετε τέτοιο τηγάνι, φτιάξτε τα σαν βάφλες – θα έχουν την ίδια υπέροχη γεύση. Βάλτε λίγο βούτυρο στα ανοίγματα και στη συνέχεια γεμίστε τα μέχρι τη μέση με τη ζύμη. Γυρίστε τα Æbleskiver με ένα μικρό πιρούνι ή μια βελόνα πλεξίματος κατά 180 μοίρες όταν αρχίσουν να γίνονται τραγανά και χρυσαφένια. Συνεχίστε το γύρισμα μέχρι να ψηθούν από παντού. Στα παλιά χρόνια, προσέθεταν μικρά κομμάτια μήλου ή σταφίδες στο κέντρο πριν τα γυρίσουν κι από αυτό πήραν το όνομά τους.

EGGNOG

Το eggnog είναι μια γλυκιά αμερικάνικη λιχουδιά. Αυτό το πλούσιο, κρεμώδες, νόστιμο σαν πόσιμη κρέμα χριστουγεννιάτικο ποτό είναι απαραίτητο σε κάθε χριστουγεννιάτικο πάρτι ή ακόμα και στη χαλάρωση μπροστά από το τζάκι. Η απόλυτη άνεση σε ένα ποτήρι, με τον αμερικάνικο τρόπο.

ΥΛΙΚΑ (8 μερίδες)
700 ml πλήρες γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
3 ξυλάκια κανέλας
1 λοβό βανίλιας, κομμένο στη μέση και χωρίς τους σπόρους
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο – και περισσότερο για γαρνίρισμα
5 αυγά, χωρισμένα
130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
150 ml σκούρο ρούμι ή μπέρμπον

Ρίξτε το γάλα, την κρέμα, τον λοβό βανίλιας, τους σπόρους βανίλιας και το μοσχοκάρυδο σε ένα κατσαρολάκι. Αφήστε το μείγμα να ζεσταθεί σιγά-σιγά. Μόλις αρχίσει να βράζει, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πήξουν. Προσθέστε αργά το γάλα ενόσω χτυπάτε, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέστε το μπέρμπον ή το ρούμι και βάλτε το στο ψυγείο.

Πριν το σερβίρισμα, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματίσουν κορυφές που στέκονται και ρίξτε τα απαλά μέσα στο κρύο από το ψυγείο μείγμα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις.
Γαρνίρετε το eggnog με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

PAVLOVA


Συνδυάζοντας το γλυκό με φρέσκα φρούτα και κρέμα, η Pavlova δεν είναι απλώς απαραίτητη για τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία, είναι μια γεύση από καλοκαιρινά vibes που αξίζει να τη μοιραστείτε. Δώστε καλοκαιρινή γεύση στα Χριστούγεννά σας με αυτή τη συνταγή για Pavlova και γιορτάστε τα Χριστούγεννα όπως στην Αυστραλία.

ΥΛΙΚΑ

6 ασπράδια μεγάλων αυγών από κότες ελευθέρας βοσκής
360 γρ. πολύ ψιλή λευκή ζάχαρη

300 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. πολύ ψιλή λευκή ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
Τα αγαπημένα σας φρούτα και μούρα

Θερμάνετε τον φούρνο στους 150°C. Προσθέστε τα ασπράδια των αυγών και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές που στέκονται. Ρίξτε το μείγμα με κουτάλι σε ένα ταψί το οποίο έχετε επενδύσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για 50 με 60 λεπτά μέχρι η μαρέγκα να είναι τραγανή απ’ έξω και μαλακή στο εσωτερικό.
Για την κρέμα βανίλιας, χτυπήστε όλα τα υλικά μέχρι η κρέμα να αυξήσει τον όγκο της και να διατηρεί το σχήμα της.
Τώρα συναρμολογήστε την pavlova ρίχνοντας λίγη-λίγη την κρέμα πάνω στην μαρέγκα και στη συνέχεια τα φρούτα και τα μούρα που επιλέξατε. Για μεγαλύτερη ποσότητα, προσθέστε άλλη μία στρώση μαρέγκας και φρούτα από πάνω.
Για το φινίρισμα, πασπαλίστε με τα αγαπημένα σας υλικά, όπως ξυσμένη λευκή σοκολάτα, άχνη ζάχαρη, ξηρούς καρπούς, κλπ.

Share this post