Και το χρώμα του 2021 είναι… γκρι με κίτρινο

Και το χρώμα του 2021 είναι… γκρι με κίτρινο

Η εταιρεία Pantone, όπως κάθε φορά στο κλείσιμο της χρονιάς, επέλεξε την απόχρωση του επόμενου έτους, που κατ’ εξαίρεση για φέτος είναι δύο! To «Διαφωτιστικό κίτρινο» Illuminating Yellow και το «Απόλυτο γκρι» Ultimate Gray. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Αυτό είναι το μήνυμα που μας στέλνει η ανάλυση των χρωματικών τάσεων για το επόμενο ημερολογιακό έτος. Tο Ινστιτούτο Pantone, που εδώ και 22 χρόνια, λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς ανακοινώνει το χρώμα της επόμενης, επέλεξε όχι ένα αλλά δύο χρώματα για να χαρακτηρίσει το επόμενο ημερολογιακό έτος.

 

Οι ειδικοί του Pantone παρακολουθούν επί μήνες και με μεγάλη προσοχή τις τάσεις, που κυριαρχούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, σημειώνουν και αναλύουν τις εξελίξεις στην ένδυση, τα αυτοκίνητα, τις κουζίνες, και τα γκάτζετ (με λίγα λόγια ό,τι νέο υπάρχει στα πράγματα που μας περιβάλλουν) και τις μεταφράζουν σε ένα χρώμα, που ισχυρίζονται ότι θα να είναι η κυρίαρχη απόχρωση του επόμενου έτους.

Αυτή τη φορά, όμως, επέλεξαν όχι ένα αλλά δύο κυρίαρχα χρώματα, που θα καθορίσουν τις χρωματικές τάσεις της ερχόμενης χρονιάς. Πράγμα που δεν σημαίνει αναποφασιστικότητα αλλά μια έννοια μεταφορική. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, για το «Ultimate Gray» και το «Illuminating» με απλά λόγια: για το «το φως στο τέλος του τούνελ». Μετά το «Living Coral», το απαλό κοραλί του 2019, χρώμα – σύμβολο της αισιοδοξίας, και το «Classic Blue», το καθησυχαστικό μπλε του 2020, ο συνδυασμός του απαλού γκρι με το λαμπερό κίτρινο μάλλον ξαφνιάζει.

Μπορεί να μην είναι αυτό που θα περίμενε κανείς (το αναμενόμενο θα μπορούσε, π.χ., να είναι το «ζοφερό μαύρο»), γράφει η Βανέσα Φρίντμαν στους New York Times, όμως, είναι μάλλον αυτό που όλοι χρειάζονται. «Κανένα χρώμα δεν θα μπορούσε να αποδώσει το νόημα της στιγμής», λέει στους New York Times η Λόρι Πρέσμαν, αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute, «Όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Όλοι έχουμε την επίγνωση ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, έχουμε ανάγκη από συναισθηματική υποστήριξη και ελπίδα», τονίζει. Ετσι προέκυψε η απόφαση της επιλογής «δύο ανεξάρτητων χρωμάτων που πραγματικά συνδυάζονται», λέει η Λίατρις Αϊζμαν, εκτελεστική διευθύντρια του Pantone Color Institute.

Και είναι μόλις η δεύτερη φορά στα 22 χρόνια που την πρωτιά μοιράζονται δύο χρώματα. Η πρώτη ήταν το 2016, με τον συνδυασμό «Rose Quartz και Serenity». Εκείνη τη χρονιά, η ανάμειξη των αποχρώσεων του ροζ και του γαλάζιου αντανακλούσε την αναγνώριση της ρευστότητας των φύλων και της κοινωνικής προόδου. Αλλά φέτος, οι δύο αποχρώσεις στέκονται μόνες τους, σαν δύο συμπληρωματικοί τόνοι, που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο.

Οι προβλέψεις ξεκίνησαν κατ’ αρχάς με την ανάλυση των αποχρώσεων του γκρι, στις οποίες όλοι «βυθιστήκαμε» φέτος. Και από όλα τα γκρι της παλέτας, το «Ultimate Grey», που επιλέχθηκε είναι μια σαφώς ουδέτερη απόχρωση. Διαφέρει από άλλα γκρίζα, το σκούρο που έχουν τα σύννεφα της καταιγίδας, το σκυθρωπό της θεσμικής ομοιομορφίας, το σκοτεινό που κρύβεται στις σκιές, αλλά και από το μαλακό, πολυτελές γκρι του Dior.

 

Είναι ένα πιο συμπαγές χρώμα, το γκρίζο του γρανίτη, της σοφίας, της ευφυίας, και της κατασκευής: «γκρίζο αξιόπιστο», το χαρακτηρίζει η κυρία Αϊζεμαν. Αυτό όμως που είναι αξιόπιστο για κάποιον είναι καταθλιπτικό για κάποιον άλλο. Ωστόσο, εκεί μπαίνει το «Illuminating». Δεν είναι το κίτρινο της μιμόζας, το χρώμα του 2009, ούτε όξινο ή πολύ φωτεινό τύπου το «φως της μετά θάνατον ζωής». Θυμίζει περισσότερο μια ηλιόλουστη ημέρα, ή το emoticon ενός χαμογελαστού προσώπου. Είναι ένας «συνδυασμός χρωμάτων που μας ωθεί προς τα εμπρός», λέει η εκτελεστική διευθύντρια του Pantone Color Institute, και ένα μήνυμα «για την επαναφορά του νου μας σε αυτά, που είναι πραγματικά σημαντικά». Και έχει εμφανιστεί παντού, από τα Nike έως τα μεταλλικά κουτάκια των κοκτέιλ Marks & Spencer Pornstar Martini.

Share this post