Η αισθησιακή επιστροφή του μωσαϊκού

Η αισθησιακή επιστροφή του μωσαϊκού

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά υπάρχει ένας γενικός κανόνας στο interior design και σε όλους τους τομείς του lifestyle που επιβεβαιώνεται συνεχώς από τη σύγχρονη ιστορία: η μόδα α-να-κυ-κλώ-νε-ται! Τα νέα, λοιπόν, στο χώρο της διακόσμησης είναι πως το μωσαϊκό επέστρεψε και μάλιστα δυναμικά!

Αυτή η ιδιαίτερη τεχνοτροπία που χαρακτηρίζεται “βενετσιάνικη” και στην πραγματικότητα έχει πολύ πιο βαθιά ιστορία φτάνοντας έως την αρχαιότητα, εδραιώθηκε ως φθηνός τρόπος επένδυσης των δαπέδων μετά τη δεκαετία του ’20, αποτελώντας μέχρι σήμερα δείγμα του νεοκλασικισμού. Παρ’ όλα αυτά, στο μυαλό όλων μας είναι “εντυπωμένο” ως το πάτωμα στα σπίτια των 60s, των 70s και (πιο αραιά) των 80s. Ή τουλάχιστον έτσι μοιάζει αν κοιτάξει κανείς τη σύγχρονη αρχιτεκτονική. Ωστόσο, πλέον θα μπορούσε να θεωρηθεί και κομμάτι του αστικού βιομηχανικού τοπίου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο διαδεδομένο είναι τα τελευταία χρόνια το ακατέργαστο στυλ από μπετόν στους εσωτερικούς χώρους! Και μιας και το μωσαϊκό δεν είναι τίποτα άλλο από πατημένο τσιμέντο με κομμάτια πετρωμάτων, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης, γιατί να αντισταθείς στη γοητεία του και να μην “αγκαλιάσεις” αυτό αυτή τη δυνατή τάση που προσπαθεί να… τρυπώσει και στο σπίτι σου;

  • Το κλασικό “πατροπαράδοτο” λευκό μωσαϊκό στη σύγχρονη καλογυαλισμένη εκδοχή του μπορεί να… κοσμήσει το πάτωμα σε κάθε δωμάτιο.
  • Ακόμη και στην πιο απλή και “σκοτεινή” εκδοχή του, το ψηφιδωτό μπορεί να αποτελέσει το εμβληματικό στοιχείο ενός χώρου.

  • Οι ταπετσαρίες πλέον μπορούν να “μιμηθούν” τα πάντα και το παιχνιδιάρικο μωσαϊκό δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα.
  • Καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, σκεύη και διακοσμητικά “μιμούνται” και αυτά με τη σειρά τους το αγαπημένο μωσαϊκό.

  • Τα υφάσματα “έπιασαν” πολύ γρήγορα το… ρυθμό του μωσαϊκού και πλέον μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ψηφιδωτά μαξιλάρια.

Share this post