Λιγότερα σημαίνει περισσότερα – Έξυπνοι τρόποι για να κάνετε εκκαθάριση στο σπίτι σας

Λιγότερα σημαίνει περισσότερα – Έξυπνοι τρόποι για να κάνετε εκκαθάριση στο σπίτι σας

Οι ντουλάπες, τα ράφια και τα συρτάρια έχουν γεμίσει με πράγματα που δεν χρησιμοποιείς, με αντικείμενα που στοιβάζεις με τον καιρό χωρίς να το καταλάβεις και ο χώρος και η ενέργειά του μπουκώνει και σου προκαλεί στρες. Διακοσμητικά που πλέον δεν σου αρέσουν, κάδρα που έχεις βαρεθεί να βλέπεις, κουρτίνες που έχεις ξεπεράσει, ρούχα που έχεις ξεχάσει, βιβλία που δεν πρόκειται ποτέ να διαβάσεις και φυσικά σημειώσεις, λογαριασμοί, εφημερίδες και περιοδικά που δεν έχεις ιδέα πώς βρίσκονται συνέχεια μπροστά σου!
Ώρα να ξαλαφρώσει το σπίτι σου κι εσύ μαζί. Και υπάρχει ένας πραγματικά έξυπνος τρόπος ώστε να μην πνιγείς στο χάος. Ακολούθησε τα τέσσερα βασικά βήματα την γενικής “εκκαθάρισης” και θα δεις πως ο χώρος θα πάρει… ανάσα.

Η μέθοδος των τεσσάρων κουτιών
Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, εφοδιάσου με τέσσερα κιβώτια. Γράψε πάνω σε κάθε κουτί την ετικέτα του:
1. Για τα σκουπίδια
2. Για τρίτους
3. Για άλλη θέση
4. Τα θέλω

Έπειτα άρχισε από το σαλόνι και διαδοχικά σε κάθε δωμάτιο, να κατατάσσεις τα αντικείμενα που βλέπεις στο ανάλογο κουτί. Όταν τελειώσεις τη διαδικασία, μετακίνησε τα αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι είτε στα σκουπίδια, είτε κράτησέ τα για να τα δώσεις και τα υπόλοιπα είτε άφησέ τα στη θέση τους ή βρες τους μια νέα.

Υποσχέσου ότι θα βάλεις δώδεκα πράγματα σε κάθε κουτί
Πρέπει να δεσμευτείς ότι θα είναι αποτελεσματική η τακτοποίησή σου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα βάλεις ως στόχο να γεμίσεις κάθε κιβώτιο με τουλάχιστον δώδεκα αντικείμενα. Σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να σου φαίνονται πολλά, αλλά να είσαι σίγουρη ότι πριν το καταλάβεις θα έχεις ξεπεράσει τον προβλεπόμενο αριθμό!

Κάνε ένα προσωπικό πείραμα στην ντουλάπα σου
Γύρισε όλα τα κρεμασμένα ρούχα σου, ώστε να κοιτάζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από ότι τώρα. Θυμήσου, κάθε φορά που φοράς κάτι και το επιστρέφεις μετά στην ντουλάπα, να το κρεμάς προς τη σωστή κατεύθυνση. Δώσε ένα περιθώριο 1-2 μηνών και ρίξε ξανά μια ματιά. Όσα ρούχα δεν φόρεσες ποτέ θα είναι ακόμα γυρισμένα αντίθετα κι εσύ θα έχεις την απάντηση για όσα χρειάζεται να ξεφορτωθείς!

Και τέλος, για όλα τα ακατάστατα χαρτιά σου, κάνε δύο λίστες: αν δεν χρειάζονται αρχειοθέτηση και αποθήκευση ή δεν… καδράρονται, τότε πέταξέ τα!

Share this post