Mαξιμαλισμός ή μινιμαλισμός στη διακόσμηση;

Mαξιμαλισμός ή μινιμαλισμός στη διακόσμηση;

Τα τελευταία χρόνια η τάση του μινιμαλισμού γνώρισε πρωτοφανή δημοφιλία. Δηλαδή ένα σπίτι με απλούς λευκούς τοίχους, λιτές γραμμές, λίγα έπιπλα και ελάχιστα διακοσμητικά στον χώρο. Είναι μια εικόνα που χαρακτηρίζεται από τάξη, απλότητα και αρμονία. Το τέλος του περιττού, ο θρίαμβος του απλού, το «Λίγα και καλά» και το «Less is more».

cosmosepiplaεπιπλαλαρισα

Ο μαξιμαλισμός είναι η αντίθετη τάση από τον μινιμαλισμό, που προτείνει την λιτότητα στο χώρο.

Έντονα και πλούσια χρώματα, παιχνίδια με τις υφές, πολυτελή υφάσματα, πολλά αντικείμενα στον χώρο και mix and match συνδυασμοί είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του μαξιμαλισμού.

Η έννοια του μαξιμαλισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φράση «περισσότερο από όλα», η οποία είναι ακριβώς αντίθετη με τον μινιμαλισμό που πρεσβεύει την φιλοσοφία του «όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα».

Σε αυτή την τάση της διακόσμησης έχουμε στο σπίτι μας όλα όσα αγαπάμε και τους δίνουμε θέση σε κάθε σημείο του σπιτιού.

καναπεδεςλαρισα

Τολμήστε να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο, να επιλέξετε αντικείμενα και κομμάτια που εκπροσωπούν την προσωπικότητά σας και αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει.

Μινιμαλισμός

Η μινιμαλιστική διακόσμηση αποκλείει όλα τα περιττά στοιχεία και τις λεπτομέρειες που δεν συνεισφέρουν στη γενικότερη σύνθεση, με σκοπό να δώσει έμφαση μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Είναι χαλαρωτικό, γαλήνιο και ήρεμο και χαρίζει μια σύγχρονη και μοντέρνα εμφάνιση στο σπίτι.

Τοίχοι, χρώματα και αντικείμενα… Το λευκό είναι το απόλυτο χρώμα για τη μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση και θα πρέπει να αποτελεί τη βάση σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα επιλέξετε. Αν θέλετε να αποφύγετε το λευκό, δοκιμάστε ουδέτερα χρώματα, όπως το γκρι, το  απαλό μπεζ, το χρώμα της άμμου ή ακόμα και πολύ ανοιχτό γαλάζιο ή πράσινο – χρώματα δηλαδή πιο ψυχρά.

εντοσκαναπεδες

Αποφύγετε τα περίτεχνα σχέδια και οτιδήποτε υπερβολικό. Άλλωστε, στόχος είναι να εξαλειφθούν τα περιττά διακοσμητικά στοιχεία και η γενικότερη ακαταστασία και να υπάρχουν σε κοινή θέα όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα.

Έπιπλα, υφάσματα και δάπεδο… Στα έπιπλα, κατά κανόνα θα πρέπει να κυριαρχούν οι απλές και μοντέρνες γραμμές. Φροντίστε να επιλέξετε έπιπλα από φυσικό ξύλο ή δέρμα ή δοκιμάστε φωτεινά χρώματα και μοντέρνες επιχρωμιώσεις. Ακόμη καλύτερα, τα γυαλιστερά υφάσματα και οι ευθείες γραμμές ταιριάζουν πολύ στο συγκεκριμένο στιλ. Τέλος, τα χαμηλά έπιπλα φαίνονται λιγότερο ογκώδη, έχουν πιο δυνατή σχεδιαστική γλώσσα και έτσι ενισχύουν τη μινιμαλιστική διάθεση του χώρου. Οι καθαρές γραμμές και οι σκληρές επιφάνειες όπως το τσιμέντο, το βιομηχανικό δάπεδο και το ξύλο, είναι ιδανικές. Βέβαια, δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε στην αφαίρεση.

Share this post